Fucus_vesiculosus_BothnianSea_Pori_Säpp

VEM ÄTER BLÅSTÅNG?

Vada längs Östersjöns klippstränder och delta i vår forskning!

Blåstången är en viktig nyckelart i Östersjön. Blåstångsbältet påminner lite om en revliknande struktur och hittas på klipp- och stenbottnar på ungefär 0,5-3 m djup. Ett stort antal olika djur såsom tånggråssuggor, tångmärlor, tångräkor, musslor, snäckor och fiskar lever bland blåstångsbältet. Delta i vår forskning och hjälp oss att ta reda på vilka djur som förekommer i olika delar av våra kustområden. Samtidigt får vi värdefull information om djurens inverkan på blåstångens välmående.

 

INFORMATION OM PROJEKTET

De ryggradslösa djur som lever bland blåstång använder tången både som skydd och som föda. Djuren äts i sin tur upp av många fiskarter och är därför en viktig länk i Östersjöns näringskedjor. Det är rätt välkänt vilka djurarter som förekommer i blåstångsbältet men det är mycket oklart i vilken omfattning de finns i olika typer av miljöer.


I detta projektet som utförs vid Åbo Akademis institution för Miljö- och marinbiologi, strävar vi efter att med hjälp av observationer av allmänheten utforska antalet arter och individer som påträffas i blåstångsbältet i olika delar av våra kustområden.


Nu hoppas vi att du kan hjälpa oss att ta reda på hur mycket liv det finns i blåstången i olika delar av de Finländska havsområdena. Undersök blåstången vid stranden nära dig, på stugan, eller under en båtutflykt! Undersökningen är lätt att genomföra t.ex. tillsammans med barn.


Detta projekt finansieras av Svenska Kulturfonden. Inom projektet framställas också en kortfilm om blåstången i samarbete med DocArt, vars specialitet är att göra natur dokumentärer.

 
 
 
 

FORSKARSGRUPP

Vem vi är

IMG_8387.JPG

HENNA RINNE

Henna Rinne (forskare, FD) jobbar med makroalger, kartläggning av havsnatur och marina skyddområdesnätverk vid Åbo Akademi.

Tiina_2.jpg

TIINA SALO

Tiina Salo (forskare, FD) är en forskardoktor vid Åbo Akademi som älskar alger och Östersjöns näringsvävar.

Sonja1.jpg

SONJA SALOVIUS-LAURÉN

Sonja Salovius-Laurén (specialforskare, FD) jobbar med algsamhällen, övergödning och marina skyddområdesnätverk.

Anniinakajakki.jpg

ANNIINA NIEMINEN

Anniina Nieminen är en miljö- och marinbiologi studerande på magistersnivå vid Åbo Akademi. Hon kommer att göra sin gradu inom projektet.

 

OTA YHTEYTTÄ
TA KONTAKT

+358 449739156

 
 
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

©2020 by Kuka syö rakkolevää? Proudly created with Wix.com

Blåmussla

Blåmusslan filtrerar mikroorganismer ur vattnet med hjälp av sina gälar. Den blir 1-4 cm lång i Östersjön.